Så löser du problemet med torr hårbotten Så löser du problemet med torr hårbotten

Så löser du problemet med torr hårbotten

Har du hört uttrycket att ett hälsosamt hår börjar med en hälsosam hårbotten? Det är sant! Eftersom hårbotten påverkar hur ditt hår mår överlag förstår vi att en torr hårbotten kan vara frustrerande. Låt oss guida dig till en återfuktad skalp så du kan säga hejdå till torrheten och klådan!

Därför får du torr och kliande hårbotten

En torr hårbotten kan orsaka obehag på flera sätt, bland annat genom klåda, irritation eller flagnande hud i hårbotten. Att lista ut varför du upplever dessa problem är första steget mot att faktiskt bli av med dem. Ibland kan förklaringen vara så enkel som att man inte dricker tillräckligt med vatten eller tvättar håret dagligen – men det är inte alltid fallet. Några exempel på andra tänkbara orsaker är;

  • Miljömässiga faktorer. I varmare temperaturer är det viktigt att skydda din hårbotten från direkt solljus för att undvika att bränna sig. Kallare väder kan också orsaka torr hårbotten då det medför torrare luft.
  • Mjäll. Det kan ge symtom som att hårbotten flagnar och att hårbotten blir irriterad och kliar.
  • Inflammatoriska sjukdomar såsom psoriasis eller eksem. Båda dessa tillstånd kan påverka den naturliga fuktbalansen i hårbotten och på så vis orsaka torrhet eller flagnande hud i hårbotten.
  • Varma duschar. En varm dusch kan vara den bästa känslan i världen, men för varmt vatten öppnar hårstråna och kan då torka ut dem. Det är faktiskt bättre för hårbotten att ta lite svalare duschar.

Hur får jag bort torr hårbotten

Nu när vi gått igenom några tänkbara orsaker är det dags att se över några lösningar på problemet. Beroende på vad som ger  just dig torr hårbotten så kan råden se lite olika ut. Här är tre tips för att bli av med en torr och kliande hårbotten:

  1. Använd milda hårprodukter. Vissa personer kan uppleva att ingredienser som sulfater och parabener är för starka för deras hårbotten. Du kan istället välja produkter med lugnande ingredienser som aloe vera.
  2. Övertvätta inte håret. Hitta balansen för hur ofta du ska tvätta håret baserat på din unika hårtyp och behov.
  3. Sänk värmen på hårfönen.. Att använda hårfönens kalla inställning  är ett enkelt sätt att minska stressen  på hårbotten och minimera risken att torka ut den.

Bäst schampo för torr hårbotten

Om du har torr hårbotten är det bra att välja ett lugnande schampo med återfuktande egenskaper. Alla schampon från Maria Nila är fria från både sulfater och parabener vilket kan vara ett bra alternativ för en torr hårbotten. Det schampot vi i första hand skulle rekommendera är:

Head & Heal Shampoo. Vårt Heal-schampo är en dröm för den torra och kliande hårbotten. Med ingredienser som aloe vera-extrakt och vitamin E både lugnar det och balanserar din hårbotten. Följ upp schampot med Head & Hair Heal Masque för en ännu mer återfuktande effekt.

Så förhindrar du torr hårbotten

När det kommer till att bibehålla en hälsosam och återfuktad hårbotten gäller det att jobba förebyggande. Alla tips vi delat är bra att använda sig av även i förebyggande syfte, men vi har några extra knep för att hjälpa dig jobba långsiktigt;

  • Se till att dricka mycket vatten. Att få i sig tillräckligt med vätska är bra för din hälsa överlag, men även för din hårbotten då det hjälper den att återfuktas. 
  • Ta hand om dig själv. Stress kan öka vissa hormonnivåer och även påverka din hårbotten. Ett bra sätt att varva ner kan vara att unna sig en hårbottenmassage med en Scalp Brush. Det lindrar spänningar och ökar nivåerna av oxytocin, ett hormon som sänker hjärtfrekvensen, blodtrycket och minskar stressnivåerna.
  • Att använda ett hårbottenserum regelbundet kan också vara ett bra sätt att ta hand om din hårbotten.

Mjäll eller torr hårbotten?

Det kan vara svårt att skilja på mjäll och torr hårbotten då symtomen ofta liknar varandra. Låt oss hjälpa dig att reda ut vad som är vad  och hitta nästa steg för dig och din hårbotten.

En torr hårbotten orsakas av fuktbrist vilket kan resultera i flagnande hud och klåda. Mjäll kan däremot orsakas av en sorts jästsvamp och kan drabba både en torr eller fet hårbotten. Om du känner igen dig i dessa symtom så kan vår Head & Hair Heal Shampoo vara den lugnande räddningen din hårbotten behöver, då det är milt även mot den känsligaste hårbotten.

Om du vill ha mer tips för att ta hand om irriterad hårbotten kan du läsa vår guide till hur du blir av med klåda i hårbotten.