Så räddar du slitet och skadat hår Så räddar du slitet och skadat hår

Så räddar du slitet och skadat hår

Slitet och skadat hår är termer vi alla har hört. Men vad har egentligen hänt med håret när det är slitet? Vilka hårprodukter bör man använda och vad kan man själv göra för att minska skadorna på håret? Vi reder ut vad som händer med håret när det är skadat, tipsar om produkter att använda och ger generella tips på hur du tar hand om ditt slitna hår.

Vad är ett slitet och skadat hår?

Det är vanligt att blanda ihop torrt och frissigt hår med ett slitet och skadat hår, men ett skadat hår har nötts ned i hårstråets struktur och kan vara svårt att rädda. Det ytterska skiktet på hårstrået verkar skyddande och består av flera lager överlappande fjäll av proteinet keratin. När det yttersta lagret inte är skadat bildas en slät och ljusreflekterande yta som ger håret glans.

Om fjällskitet förstörs fastnar det lätt smuts i ojämnheterna som gör håret matt. Det vi kallar slitet och skadat hår har alltså inget fjällskikt kvar.

Ett hår som är skadat och slitet ser ofta strävt och torrt ut. Det kan vara så att topparna lätt går av, och att håret har lätt för att tova sig. I värsta fall har håret börjat gå av och då är håret väldigt skadat. Ett slitet och skadat hår behöver därför fukt och skydd i mängder.

Reparera håret med bra hårprodukter för slitet hår

Slitet och skadat hår behöver mycket omsorg. Det är viktigt att både stärka, återfukta och skydda håret för att förhindra ytterligare skador. Ett skadat hår behöver minsta möjliga påfrestningar för att kunna repareras, överväg därför om du verkligen behöver använda diverse stylingprodukter för att få stadga eller volym i håret, eller om du kan låta det vara en period till fördel för ditt hår.

Schampo och balsam för slitet hår är ett givet vid val av hårprodukter för skadat och slitet hår, men du bör också komplettera med fler produkter som ger håret en extra boost. De bästa produkterna för skadat och slitet hår i vårt sortiment är hårvårdsserien Structure Repair, som är skräddarsydd för just skadat och kemiskt behandlat hår. Produkterna i serien innehåller alger som stärker håret, återfuktar samt skyddar mot UV strålning och fria radikaler.

I Structure Repair serien hittar du:

Rädda skadat hår efter blekning

Vid blekning av håret förväntar sig de flesta ett positivt resultat – en ljusare och fräschare ny hårfärg! Tyvärr kan blekningsprocessen beröva hårstråna på deras naturliga och skyddande oljor och fibrer, på grund av att blekningen öppnar upp hårstråets yttersta skikt. Om håret är skadat efter blekningen upplever du oftast att håret har mindre glans, är torrt och skört, trasslar sig lätt, får kluvna toppar och har lätt för att bli statiskt.

Serien Structure Repair är anpassad efter kemiskt behandlat hår och passar utmärkt för att hjälpa till att stärka ditt hår vid regelbunden användning. 

Övriga råd vid slitet och skadat hår

För att låta håret vila och minimera risken för att det blir mer skadat bör du tänka på detta i din vardag:

  • Klipp topparna regelbundet för att få bort det mest slitna
  • Använd värmeverktyg så sällan det går
  • Var försiktig med stylingprodukter som innehåller uttorkande ämnen
  • Borsta inte håret när det är blött
  • Duscha håret i ljummet eller kallt vatten
  • Sov inte på bomullsörngott, friktionen när håret gnids mot kudden sliter på håret
  • Lägg dig inte med blött hår