Hållbar hårstyling med Jitske Serne Hållbar hårstyling med Jitske Serne

Hållbar hårstyling med Jitske Serne

Jitske drömmer om att leva i en hållbar värld där människor är i harmoni med naturen, vilket är anledningen till att hon bara arbetar med produkter som är schyssta mot både djur, planeten och håret. Vi träffade henne för att lära oss mer om hennes liv, arbete och inspiration – och vad du kan göra för att göra fler hållbara val i vardagen.

Vad inspirerade dig att börja jobba med hårstyling? 

Jag visste att jag ville bli frisör redan när jag var sju år gammal, eftersom jag alltid har tyckt att det är väldigt intressant och verkligen tycker om att arbeta med händerna. På rasterna i grundskolan var jag tjejen som flätade allas hår.

När jag blev äldre gjorde jag praktik på en mycket inspirerande salong där jag till slut blev anställd. Salongens ägare tog mig under sina vingar och det var då passionen för hårstyling verkligen började växa och jag upptäckte magin i att kunna skapa med händerna. För ungefär sex år sedan började jag arbeta som hår- och makeupartist på fotoshoots och jobbar nu heltid för olika mode- och skönhetsmärken.

Vilka varumärken jobbar du med?

Mitt fokus ligger främst på hållbara varumärken, eftersom det inte känns bra att jobba för märken som inte bryr sig om vår planet, människor eller djur. Nu är min främsta motivation att hjälpa hållbara företag att växa så att vi en dag förhoppningsvis kan leva i en hållbar värld i harmoni med naturen. Vi behöver inte använda djur för att ta fram produkter. När jag tog beslutet att börja jobba med Maria Nila hade jag letat efter ett bra varumärke under en tid.

För mig är det inte bara viktigt att varumärket är veganskt och cruelty-free, utan att det alltid strävar efter att bli mer hållbart. Och naturligtvis att produkterna håller en hög kvalitetsstandard och verkligen håller vad de lovar.

Var hittar du din inspiration?

Jag hittar inspiration överallt, från de underbara människorna runt omkring mig till ämnen i mitt huvud som håller mig vaken på nätterna. Jag får också mycket av min inspiration från konst och skönhetsmärken. 

Hur kan du försöka påverka andra att leva mer hållbart?

 Genom mitt arbete och min synvinkel försöker jag leva så hållbart som möjligt och vill även dela detta med andra människor. Jag forskar mycket kring de varumärken jag jobbar med och det tycker jag är väldigt viktigt. Jag pratar mycket om de varumärken som gör bra för att göra andra människor entusiastiska.

I min vardag försöker jag ta hållbara beslut, som att cykla istället för att köra bil, och jag försöker också flyga så lite som möjligt. En vän till mig har en salong och inspirerade mig enormt med sitt miljövänliga tänkande. Hon tvättar till exempel inte och behöver därför inte torka, hon köper alla möbler och koppar begagnat och tar inte alltid en ny handduk till samma person när man jobbar med färg.

Har du under din karriär sett en förändring i intresset för veganska produkter?

Ja! När jag började min karriär och jobbade på en salong var det nästan ingen som pratade om det här, men nu kan man inte komma runt det. Förut fungerade vissa märken som var naturliga och veganska inte lika bra som andra märken, men nu är de ibland ännu bättre.

Jag tror att det beror på att när du är dedikerad till vegansk hårvård som varumärke måste du ta bort de animaliska ingredienserna och experimentera med naturliga substitut. När du gör detta är chansen stor att du stöter på något som fungerar ännu bättre.

 

Jitskes råd för ett mer hållbart liv:

 

  • Ät mindre eller inget kött/fisk
  • Vrid inte omedelbart luftkonditioneringen eller spisen till max
  • Låt håret lufttorka
  • Tvätta håret lite mer sällan och använd ett torrschampo som Maria Nilas Cleansing Powder
  • Kontrollera att produkter du använder är framtagna på ett hållbart sätt och inte innehåller för mikroplaster
  • Köp kläder som är gjorda på ett hållbart sätt och som du kan använda länge