Hur ofta ska man tvätta håret? Hur ofta ska man tvätta håret?

Hur ofta ska man tvätta håret?

Alla vill vi nog har friskt och hälsosamt hår och har hört påståendet att färre tvättar är bra för håret. Men när hårbotten upplevs fet och oljig efter någon dag kan det vara svårt att dra ner på antalet tvättar. Så hur ofta ska man tvätta håret egentligen? Läs mer för att få svar på frågan och råd om hur du tvättar håret på bästa sätt!

Hur tvättar man håret på bästa sätt?

För att tvätta håret på bästa sätt och få ut mest av dina produkter har vi några tips och råd: 

 1. Börja din rutin med att skölja igenom håret noggrant med vatten. Applicera en första omgång av schampo och massera in med fokus på hårbotten. Skölj ut och upprepa processen, eftersom dubbel schamponering ger ditt hår en bättre grund för att ta till vara på ingredienserna i övriga produkter. 
 2. Många använder sedan balsam, men vårt råd är att du följer upp schamponering med en hårinpackning. När man tvättar håret öppnas hårstrånas fjällskikt på grund av att ph-värdet blir högre än det är i hud och hår. Detta gör att håret är mer mottagligt för hårinpackningens effekt. Fördela inpackningen i håret och låt verka i 5-10 minuter. 
 3. Avsluta sedan med att applicera balsam med fokus på längderna och skölj ur. Balsam hjälper till att stänga hårets fjällskikt och låsa in de vårdande ingredienserna i hårinpackningen för ett bättre resultat. 

Om du har ont om tid eller reser och inte kan ta med dig både balsam och hårmask, men fortfarande vill ha mjukt och glansigt hår, rekommenderar vi Booster Masque i resestorlek. Dessa avslutande hårbehandlingar är snabbverkande och innehåller mer aktiva ingredienser, starkare doft och längre pH-värde för att kombinera effekten av balsam och hårmask. Använd en Booster Masque från rätt hårvårdsserie för din hårtyp och applicera efter schamponering, låt verka i 3 minuter och skölj sedan ur.

Så ofta borde du tvätta håret

Generellt sett rekommenderas man att tvätta håret 2-3 gånger i veckan, men det påverkas också av faktorer som hårtyp, om du svettas vid träning eller använder mycket stylingprodukter. Vår hårbotten producerar naturligt talg, vilket är vad som kan ge ditt hår ett oljigt intryck. Schampo är därför skapat för att ta bort just överflödig olja, smuts och produktrester. Men att hitta en bra rutin för hur många gånger man ska tvätta håret varje vecka kan vara svårt när man vill undvika fett hår.  

Beroende på din hårtyp kan du behöva tvätta håret mer eller mindre ofta. Tjockt och lockigt hår är ofta torrare och de naturliga oljorna sprids och syns inte lika väl som i tunnare hår. Personer med denna hårtyp kan vanligtvis vänta längre mellan tvättarna och behöver också de naturliga oljorna för att behålla fukten i håret. Ett riktmärke är att tvätta ett tjockt eller lockigt hår 2 gånger i veckan, och inte mer än varannan dag. 

I finare och tunnare hår blir oljorna däremot mer synliga och täcker hårstråna snabbare, vilket gör att den hårtypen kan upplevas som fet snabbt efter tvätt. Den här hårtypen är vanligtvis inte lika naturligt torr och kan tvättas 3 gånger i veckan. Mellan tvättar är torrschampo ett bra sätt att fräscha upp håret.  

Hårbottens talg är inget dåligt i sig, tvärtom är dessa naturliga oljor viktiga för att inte göra ditt hår livlöst och skört. Eftersom schampo är skapat för att ta bort överflödiga oljor kan överdrivet hårtvättande leda till du även tar bort de naturliga oljorna som ditt hår behöver. Om du fönar eller använder värmeverktyg efter att du har tvättat håret utsätts det också för mer slitage om du tvättar håret ofta.

  Välj rätt hårvårdsserie för din hårtyp

  Precis som din hårtyp påverkar hur ofta du bör tvätta håret är det också viktigt att välja en hårvårdsserie som passar just ditt hår. 

  • Om du har naturligt torrt hår och behöver produkter som verkar återfuktande och mjukgörande är Maria Nilas True Soft-serie för dig. Här tillför arganolja, antioxidanter och fettsyror fukt för ett glänsande och starkare hår. 
  • För färgat hår eller om du vill ge din naturliga hårfärg mer lyster är Luminous Color vägen att gå. Granatäppleextrakt och Colour Guard Complex både skyddar och tillför glans till din hårfärg. 
  • Har du slitet och frissigt hår efter kemiska behandlingar och använder mycket värmeverktyg ger Structure Repair styrka tillbaka till håret. Reparerande algextrakt hjälper också ditt slitna hår att återfå mjukhet och lyster.
  • Upplever du att du har tunt hår rekommenderar vi Pure Volume-serien. Provitamin B5  återfuktar håret och ger volym som håller länge. 
  • Oönskade varma nyanser är vanligt i blont hår. För att neutralisera gula och orange toner har Maria Nila utvecklat Sheer Silver-serien med violetta pigment och björnbärsextrakt. 
  • Om du har känslig hårbotten eller vill stimulera hårväxten är Head & Hair Heal perfekt. Den lugnande serien med aloe vera-extrakt och piroctone olamine förebygger också håravfall. 
  • Lockigt hår kan lätt bli torrt och behöver extra mycket fukt. För att få återfuktade och definierade lockar är Coils & Curls Co-Wash en favorit, som kombinerar schampo och balsam i ett.
  • Alla hårtyper behöver en en djuprengöring med jämna mellanrum. Byt ut ditt vanliga schampo mot Purifying Cleanse Shampoo ungefär var 8e tvätt eller en gång i månaden för friskare hår och hårbotten. 

  När du tvättar håret med naturliga produkter

  För att ge känslan av en hårbotten fri från oljor innehåller många produkter sulfater, ett ämne som löser fett och får schampon att löddra. Men sulfater tar inte bara bort överflödiga oljor från ditt hår utan tvättar också bort de naturliga oljorna. Produkter med sulfater kan därför få ditt hår att bli torrare och i längden producera mer talg när hårbotten försöker balansera torrheten. Kanske har du också hört talas om parabener i hud- och hårvårdsprodukter? Parabener är ett konserveringsmedel som tillsätts i vattenbaserade produkter för att de ska hålla längre utan att bakterier och mögel växer. Parabener har kopplats till både allergier och hormonpåverkan, vilket gör att det är något många vill undvika i sitt hårvårdsrutin. 

  Maria Nilas 100% veganska produkter är fria från både sulfater och parabener. Istället används växtbaserade ingredienser och mer skonsamma alternativ för att vara snällare mot både ditt hår och dig. När man byter från ett schampo som innehåller sulfater kan man därför till en början uppleva att håret inte håller sig fritt från oljor lika länge. Det beror på att hårbotten behöver ställa om talgproduktionen och vänja sig vid mildare produkter. Under denna period är torrschampo din bästa vän för att vänta någon dag extra med tvättning. När ditt hår vant sig vid mer naturliga ingredienser har du ett friskt, skinande och friskt hår att se fram emot!