Så får du bort gula och orange toner i håret Så får du bort gula och orange toner i håret

Så får du bort gula och orangea toner i håret

En ljust hår med kalla toner är något många drömmer om, men efter en blekning är det inte ovanligt att håret får en varmare nyans än det man hade tänkt sig. Vi har därför tagit reda på varför det uppstår och vad du kan göra för att få bort gula och orange toner i håret. Läs mer om hur du kan få tillbaka ditt kalla blonda hår och skydda det från att bli gult eller orange!

Våra experter tipsar också om 4 sätt att få tillbaka kallare toner i håret: 

  1. Blek ditt hår med hjälp av en professionell frisör 
  2. Använd en toning för att balansera ut de gula nyanserna 
  3. Använd produkter framtagna för hemmabruk, som ett silverschamposilverbalsam och silverinpackning
  4. Skydda ditt hår från UV-strålning 

Orsaker till gult och orange hår efter blekning

Därför blir ditt blonda hår gult

Upplevelsen av att håret får oönskade gula toner efter en blekning är ett vanligt problem som många kan känna igen. Istället för den kalla färgen man önskade sig kan resultatet, speciellt ett tag efter blekning, bli att håret får en varmare ton. Detta är något som är både vanligt och faktiskt helt normalt eftersom våra hår innehåller underliggande pigment i varma toner. Vid en blekning lyfter man den naturliga hårfärgen och dessa varma undertoner blir då mer synliga. Även efter en blekning som först har gett ett kallare resultat kommer håret efter hand att få en mer varmt gul ton. Det kan bero både på att ingen hårfärg håller för evigt men också den oxidering som uppstår när solljus i kombination av luft träffar håret. 

Varför du kan uppleva orange toner i blekt hår

Att få ett orange resultat eller se orange nyanser i håret är också vanligt efter en blekning. Ofta kan det bero på att din hårfärg innan blekningen var mörkare och de underliggande pigmenten i håret också har en djupare färg. För att få mörkt hår att bli ljust behöver blekningen därför lyfta mer pigment än i ljusa hår. Denna process gör också att man under blekning av mörkt hår kan se att håret går igenom mer orange stadier. Orange toner kan också uppstå i ljusa hår om du har badat i saltvatten eller i pooler med klorin.

Ta bort gula och orange toner i håret 

Det finns flera lösningar för att få bort gula och orange nyanser i håret, både som du kan göra hemma eller med hjälp av en frisör. Det är viktigt att tänka på att en blekning gör håret mer känsligt och att det är bra att vara försiktig med hur du korrigerar färgen. Därför har vi listat olika tips och råd som hjälper dig att få fram nya kalla toner i ditt hår.

Blekning för att lyfta mer pigment ur håret

Ett sätt att ge håret en kallare blond nyans är att göra en ny blekning. En ny blekning kan lyfta mer pigment ur håret och ge ett ljusare resultat, men har också en stor påverkan på hårets kvalitet. Att bleka håret för mycket gör håret skört och du kan riskera att det till och med går av på grund av påfrestningen. Om du väljer att bleka om ditt hår är det bra att ta hjälp av en frisör som med sin kunskap kan göra det på ett så skonsamt sätt som möjligt. 

Nyansering balanserar ut de varma tonerna

För att balansera ut de varma tonerna kan man använda sig av färgade toningar för att korrigera färgen. Genom att utgå från färglärans färghjul och välja den motsatta färgen till håret, såsom lila eller blå nyanser, kan man neutralisera det gula och orange. Den här metoden ger intrycket av kallare toner utan påverka pigmenten på ett permanent sätt. Eftersom det kan vara komplicerat att ta fram en färg som exakt balanserar ut de varma tonerna i ditt hår kan det vara bra att vända sig till en frisör. 

Produkter för hemmabruk som håller gula toner borta

Ett enklare sätt ta bort gula och orange toner hemma är att använda produkter framtagna för hemmabruk. Den här typen av produkter innehåller ofta lila eller blå pigment för att neutralisera varmare toner. Med hjälp av silverschampo tillsammans med silverbalsam och inpackningar som är skapade speciellt för att ta fram kallare nyanser kan du se resultat direkt men också bygga på över tid. Den här typen av produkter passar dessutom perfekt för att underhålla ditt blekta hår. 

Produkter som tar bort gult och orange hår

För att du ska kunna motverka och ta bort gula och orange toner i håret hemma har Maria Nila utvecklat den 100% veganska Sheer Silver-serien. Sheer Silver innehåller violetta pigment och naturligt björnbärsextrakt som neutraliserar varma toner i både färgat och naturligt ljusa hår. Produkterna som är återfuktande och stärkande ger ditt hår och hårfärg lyster och innehåller UV-skydd. Serien har en också en fruktigt blommig doft av jasmin, apelsin och grapefrukt för en uppfriskande känsla!

Silverschampo

Maria Nilas silverschampo Sheer Silver Shampoo återfuktar ditt hår samtidigt som det neutraliserar varma toner.

Silverbalsam

Sheer Silver Conditioner är ett utredande silverbalsam som mjukgör och stärker ditt hår samtidigt som det hjälper till att bevara de kalla nyanserna.

Silverinpackning

Maria Nilas silverinpackning Sheer Silver Masque är en effektiv inpackning som återfuktar och vårdar ditt hår så det får en silkeslen känsla.

Silvershot

Silver Shot är en snabb räddare i nöden när du vill ta hand om och boosta blekt hår med återfuktande och vårdande ingredienser. Den praktiska silvershot är också perfekt att ta med på resan för att enkelt fräscha upp färgen.

Färgbomb som neutraliserar varma toner

Colour Refresh Pearl Silver är en inpackning med tillfälliga färgpigment som snabbt fräschar upp hårfärgen och neutraliserar varma toner. En riktig färgbomb med arganolja som är mjukgörande och minskar frissigt hår.