Arbetet mot en perfekt värld
Ragnhild Jacobsson är en av många klimatkämpar som har ägnat sitt liv åt att hjälpa djur i nöd. För 11 år sedan grundade hon The Perfect World Foundation tillsammans med sin man Lars, en stiftelse som sedan 2016 samarbetar med Maria Nila.
När vi når Ragnhild Jacobsson för den här intervjun har hon precis varit värd för den 7:e upplagan av organisationens Arctic World Gala, en intim gala som samlar in pengar till olika välgörenhetsorganisationer och belönar en individ som har gjort skillnad för världen. I den här intervjun får vi veta mer om hennes bakgrund och passion, The Perfect World Foundations arbete och vad du som individ kan göra för att bidra.
Berätta om dig själv och The Perfect World Foundation. Vad gav dig idén att starta en välgörenhetsorganisation?
Jag växte upp i den arktiska regionen i de nordligaste delarna av Norge, omgiven av storslagen natur och djurliv. Men jag hade dålig kunskap om miljö och djurskydd. Min pappa arbetade inom oljeindustrin, och äldre medlemmar i vår familj jagade valar för deras kött. Visst, det var en annan tid, men mest av allt berodde det på att vi saknade kunskap om världen omkring oss.
Efter att jag flyttat till Sverige och träffat min man Lars började vi resa och blev medvetna om vad som pågick med planeten och djuren. Vi besökte många länder, från Botswana och Zimbabwe till Malaysia, och på alla dessa platser träffade vi lokala hjältar som kämpade för att skydda paradiset som vi är på väg att förlora. När vi såg dessa fighters och arbetet de gjorde kunde vi inte ta bort det. Det var en chock, en väckarklocka. Varför händer detta och hur kan vi låta det hända? Världen var på väg åt fel håll så vi var tvungna att engagera oss, och det var då vi grundade The Perfect World Foundation.
Vad är ditt mål med organisationen?
Vi vill vara en hjälpande hand och en brygga mellan de som vill hjälpa till och de som aktivt arbetar varje dag för att göra skillnad. Vårt mål är att sprida så mycket kunskap som möjligt och inspirera människor att bli bättre. Många människor vet och gör redan mycket, men vi kan inte alla vara som Greta. Du behöver inte vara perfekt, vi försöker alla bara göra vad vi kan för att hjälpa. Att bli medveten och hålla dig själv och andra uppdaterade är ett bra första steg. Och om du kan skapa mod och förutsättningar för förändring, då är vi lite närmare att göra världen till en bättre plats.
Hur gör man för det i vardagen?
Ta vårt samarbete med Maria Nila till exempel, där vi kan hjälpa den utrotningshotade havssköldpaddan. Det är ett drömprojekt där vi kan nå och utbilda så många människor genom olika teman, samtidigt som vi samlar in pengar till välgörenhetsorganisationer runt om i världen. Vi arbetar dagligen med att sprida medvetenhet och öka kunskapen och samarbetar med flera olika partners. Jag tror att det enklaste sättet att uppnå det vi vill är genom att dela kunskap som är lätt att förstå och smälta – och det är vad vi försöker göra varje dag.
Vilka är några av milstolparna sedan du började och vilka prestationer är du mest stolt över?
Bara det faktum att vi är samma dedikerade team som har arbetat med detta sedan starten är en prestation i sig själv. Passionen finns fortfarande kvar och jag ser det som ett bevis på att vi gör rätt. 2014 började vi dela ut The Perfect World Foundation Award för att uppmärksamma passionerade individer som gör något bra för djur och natur i kris. Vår första mottagare var Mark Tran, bror till prins Charles fru Camilla, som hedrades för sitt arbete med asiatiska elefanter. Tyvärr gick han tragiskt bort innan han kunde ta emot priset, men prins Charles och Camilla kom i hans ställe.
Sedan dess har vi belönat personer som Sir David Attenborough, Dr Jane Goodall och Greta Thunberg. Den senaste är H.S.H. Prins Albert II av Monaco, som stöder cirka 700 projekt runt om i världen och har haft ett livslångt engagemang för att bevara våra hav. Det är ett hederspris, inga pengar delas ut och det har blivit ett av de mest prestigefyllda priserna inom området för bevarandet och beskyddandet av naturen.
Vilka är några av dina utmaningar?
Pengar är alltid en utmaning. Jag har ingen lön och jag kommer aldrig att sikta på en heller, men för att fortsätta göra det vi gör är vi beroende av donationer. För de som har möjlighet uppmuntrar vi dig att donera pengar till välgörenhet, men om du inte har möjlighet är det lika viktigt att hålla dig informerad och inspirera andra.
Kan du berätta mer om några av dina nuvarande och kommande projekt?
Ett mycket viktigt projekt som vi arbetar med är spöknät och plastavfall i havet. Bara på Sveriges västkust där jag bor tappas tonvis med fiskenät varje år. Dessa spöknät fortsätter att fiska och fånga fisk, skaldjur och sjöfåglar som dör förgäves. 600 000 ton fiskeredskap försvinner till havs varje år och det är den största anledningen till att våra hav är förorenade med mikroplast. Tillsammans kan vi göra en förändring och bidra till en bättre värld, men för att kunna göra det måste vi agera.
Ragnhilds bästa råd till dig som vill göra skillnad
- Börja någonstans, du blir sedan bättre och bättre.
- Allt du gör och alla beslut du tar har en påverkan, från det ögonblick du vaknar till det att du går och lägger dig.
- Återanvänd och återvinn. Om du behöver köpa något nytt, köp något som håller länge.
- Håll dig informerad och sprid kunskap som är lätt att förstå. Du behöver inte göra allt.