Heatless curls: så lockar du håret utan värme Heatless curls: så lockar du håret utan värme

Heatless curls – Så lockar du håret utan värme

Vill du få vågigt hår eller snygga beach wave-lockar utan att behöva använda locktång som sliter på håret? För dig som vill testa trenden med heatless curls har vi samlat våra bästa tips om hur du kanlocka håret utan värme. Läs mer!

Lägg grunden för snygga lockar utan värme

Du har säkert sett trenden med så kallade heatless curls på Instagram eller Tiktok, och är kanske sugen på att testa själv. Men innan du sätter igång och testar någon av metoderna för att skapa lockar utan värme finns det några hårprodukter som kommer hjälpa dig att få ett så bra resultat som möjligt. 

Börja din hårvårdsrutin med att tvätta håret med ett schampo och ett balsam som är gjorda för just din hårtyp, eftersom olika hår behöver olika saker. Har du till exempel slitet och skadat hår är det bra att tillföra fukt och minska frissighet innan du lockar det. För att lägga grunden till härliga och glansiga lockar kan du även använda en snabbverkande hårbehandling som ersätter både balsam och hårinpackning. Maria Nilas Booster Masques är ett tillskott till våra hårvårdsserier som ger lyster och fukt, så att ditt hår är redo att lockas.

Har du tunt och fint hår kan du applicera en saltvattenspray som i längderna innan du gör lockarna för att ge håret mer textur. Det ger lockarna möjlighet att fästa bättre och hjälper till att ge håret volym. Om du har torrt hår kan du istället applicera ett par droppar hårolja i längderna för att ge återfuktning och glans till dina lockar. Om du gör heatless curls i fuktigt hår kan du också applicera hårmousse för mer stadga. När du sedan har lockat håret och borstat ut kan du använda en hårspray så att lockarna håller längre.

Olika sätt att locka håret utan locktång

Om du vill testa att locka håret utan locktång finns det flera sätt att skapa looken utan att behöva använda värmeverktyg som sliter på håret. Du kan utgå från både lätt fuktigt nytvättat hår och torrt hår, och tänk på att lockarna blir bättre om det får sitta i över natten. Vi har samlat flera metoder och våra bäst tips här!

Sock curls – locka håret med strumpa

Heatless curls innebär inte att du måste använda några speciella verktyg – du kan faktiskt få lockigt hår utan värme med hjälp något så vanligt som strumpor! 

 1. Dela upp håret i sektioner. Har du tjockt hår kan du behöva fler mindre sektioner men annars kan du dela håret i två sektioner. 
 2. Ta en strumpa och se till att öppningen är riktad nedåt mot hårtopparna. Om du tycker det är svårt att hålla kvar strumporna under tiden du gör lockarna kan du sätta fast den med en hårklämma högre upp i håret.
 3. Linda håret runt strumpan i riktning från ansiktet.
 4. Vänd strumpans öppning runt hårtopparna och fäst med en hårsnodd.
 5. Upprepa för de andra hårsektionerna.
 6. Vänta över natten eller några timmar innan du tar ut lockarna.

Locka håret med skärp från morgonrock

Att locka håret med skärp från en morgonrock har blivit ett populärt sätt att göra heatless curls. Om du inte har en morgonrock kan du ta ett annat tjockt band i tyg eller en scarf. Så här skapar du snygga lockar med ett skärp: 

 1. Dela håret så du har två sektioner. 
 2. Placera skärpet över håret så du har lika mycket av det på båda sidor. Fäst med en hårklämma i mitten eller på båda sidor av huvudet. 
 3. Ta en hårslinga från överhåret och linda runt skärpet i riktning från huvudet. Upprepa sedan med fler och fler sektioner av håret. 
 4. Om du vill lockar med mer volym kan du linda den undre delen av håret i motsatt riktning, ungefär som när man flätar håret. 
 5. Fäst med en hårsnodd, gärna en scrunchie eller i tyg som är mer skonsam för håret. 
 6. Låt morgonrocksskärpet sitta i några timmar eller över natten innan du tar ur det. 

Hårspolar

En metod som fungerar bättre i fuktigt hår är de traditionella hårspolarna. Hårspolar är också bra för att skapa lockar med mer volym. 

 1. Dela upp under- och överhåret i sektioner så du enklare kan arbeta igenom håret.
 2. Ta en slinga och linda runt hårspolen nedifrån topparna och upp mot hårbotten. Beroende på hur du vill att dina lockar ska se ut kan du linda i riktning mot eller från ansiktet – eller blanda för ett resultat som ser mer naturligt ut. 
 3. Fäst spolen med en hårnål närmast hårbotten. 
 4. Låt sitta i några timmar eller tills håret torkat. 

Locka håret med flätor – beach waves utan värme 

Flätor är den klassiska metoden för att få vågigt hår utan värme och är också ett bra alternativ om du tycker att det är svårt att sova med strumpor, skärp eller hårspolar i håret. Till skillnad från de andra metoderna ger flätor looken av avslappnade beach waves, men helt utan slitage från värmeverktyg. 

Anledningar att locka håret utan värme

Heatless curls har inte bara blivit trendigt för att det syns på sociala medier, det finns faktiskt flera fördelar med att locka håret utan värme!

 1. Det sliter mindre på håret. Att skippa locktången gör att du inte utsätter ditt hår för hög värme som torkar ut och sliter på håret. Heatless curls är därför ett smart sätt att få en snygg look samtidigt som du motverkar torrt och frissigt hår.
 2. Det är enkelt och sparar tid. Är du trött på att varje morgon lägga tid på styla ditt hår och att det alltid tar längre tid än du tänkt? Metoderna för att skapa heatless curls är både enkla och tar bara ett par minuter. Sover du med dina lockar behöver du bara ett par minuter på morgonen för borsta ur håret och få ett perfekt hårsvall! 
 3. Det är ett billigt sätt att locka håret. Bra värmeverktyg av hög kvalitet är ofta dyra, och behöver du ersätta dom om dom går sönder. Heatless curls använder sig istället av saker du redan har hemma vilket sparar mycket pengar samtidigt som du får bra resultat. 
 4. Det går att styla lockigt hår på många sätt. Med olika metoder för att locka håret utan värme kan du skapa stora Hollywoodlockar eller vågigt hår för att få just den looken som passar dig.

Locka kort hår utan värme

Du behöver inte ha långt hår för att hoppa på heatless curls-trenden, det går också att locka kort hår utan värme. För att få snygga lockar har vi några knep som du kan tänka på: 

 • Använd en scarf, gärna i ett silkigt material som minskar friss, istället för skärpet till en morgonrock. Du kan då linda håret fler varv runt för tätare lockar och slipper ha det långa skärpet i vägen.  
 • Investera i smalare hårspolar om du vill testa den här metoden. Stora hårspolar tillför mer volym än lockar i kort hår, så smalare hårspolar ger mer definierade lockar.