5 tips som motverkar torrt och frissigt hår 5 tips som motverkar torrt och frissigt hår

5 tips som motverkar torrt och frissigt hår

Extremt torrt och frissigt hår är något de flesta upplever någon gång, antingen periodvis eller nästan konstant. Men vad menas egentligen med torrt och frissigt hår? Och hur får man bukt med detta? Det kan du läsa om här!

Våra experter tipsar också om 5 sätt att motverka frissigt hår: 

  1. Använd produkter som är framtagna för att behandla torrt och frissigt hår 
  2. Tvätta håret på rätt sätt 
  3. Använd inte varma stylingverktyg för mycket och använd värmeskydd 
  4. Byt från en örngott i bomull till ett i silke eller satin 
  5. Borsta inte håret för ofta 

Vad är frissigt hår?

Ett frissigt hår ser ofta torrt och lite risigt ut, samtidigt som det kan bli väldigt fluffigt och ohanterligt. Ett frissigt hår uppstår när hårstråets yttersta skyddshölje lyfter och fukt tar sig in. Fukten får hårstrået att burra upp och håret blir då frissigt. Detta bidrar också till mycket volym i håret. När håret är skadat eller torrt uppstår friss mycket enklare, därför är det viktigt att ta hand om håret för att hålla hårstråets skyddshölje slutet och motverka att fukten tar sig in. De hårtyper som lättast blir frissigt är lockigt hår och tunt, fint hår.

Det är lätt att förväxla frissigt med slitet och skadat hår då de kan se liknande ut, men ett frissigt hår är oftast bara fuktfattigt och strukturen på hårstrået är inte skadat.

Hur får man bort torrt och frissigt hår?

Att använda hårvårdsprodukter mot frissigt hår är en lösning de flesta känner till, men känner du till vilka dagliga vanor du har som ständigt kan förvärra ditt friss? Nedan följer 5 enkla knep att ta till för att få ner frisset och få ett mjukare och mer lätthanterligt hår.

1. Använd produkter för torrt och frissigt hår

Eftersom torrt och frissigt hår är hår som har fuktbrist ska du välja hårprodukter som inte torkar ut håret. Att använda schampo för torrt hår är a och o för att få bukt med frisset. Hårprodukter som är anpassade för torrt hår innehåller extra mycket fukt, vilket behövs för att få bukt på frisset. Att använda en bra hårinpackning när du tvättar håret är extra viktigt just när håret är torrt och frissigt. I vårt sortiment av hårinpackningar för torrt hår kan du se vilka inpackningar som passar bäst för dig med torrt och frissigt hår. Avsluta till sist din hårtvätt med ett balsam som sluter hårstråets fjällskikt, vilket bidrar till att håret kan tillgodose sig de goda näringsämnena från hårinpackningen. Ett återfuktande balsam som är anpassat efter just torrt hår är helt rätt väg att gå.

Hårolja är det sista steget i hårvårdsrutinen och ett perfekt sätt att snabbt minska frizz i håret. Hårolja går att använda dagligen och lämnas kvar i håret efter applicering. För att få extra fukt till håret kan du med fördel kombinera håroljan tillsammans med vårt leave in balsam från serien Structure Repair eller.

Maria Nilas återfuktande hårvårdsserie True Soft passar utmärkt för att få bukt med det torra och frissiga håret. Produkterna från True Soft återfuktar och återupplivar torrt och sprött hår, minskar frizz och statisk elektricitet.

2. Tvätta håret på rätt sätt

Tvätta inte håret för ofta. Att tvätta håret för ofta är en big no no om du vill få bukt med frisset. Även om du använder ett schampo med intensiv återfuktning, kan överanvändning av schampo dra ut hårstrånas naturliga fukt. Du bör inte tvätta håret mer än 3-4 gånger per vecka, men om du klarar det mer sällan än så är det ännu bättre. Tänk på att det tar tid för håret att vänja sig av vid den ständiga shamponeringen om du tvättar ofta – så ha tålamod om du vill dra ner på tvättarna! Använd med fördel ett torrschampo emellan tvättarna, så håller sig håret fräscht extra länge.

Ha i balsam om du blöter håret. Även om du bara blöter håret så sliter detta på hårstråna. Om du blöter ner håret mellan tvättarna är det därför bra att använda balsam.

Tvätta inte för varmt. Se upp med temperaturen när du tvättar håret. En för varm dusch kan öppna upp hårstråets yttersta hölje och torka ut hårstrået, men inte bara det, varmt vatten kan även torka ut din hårbotten. Du behöver inte duscha iskallt, men hellre för svalt än för varmt.

3. Se upp med överanvändning med värmeredskap

Precis som med värme från duschen, sliter även värmen från stylingverktyg på håret. Temperaturerna för plattänger, locktänger och hårtorkar kan bli extremt höga och är en riktig bov vid användning på fel sätt. Tänk efter en extra gång om du verkligen behöver använda verktyget. Om svaret är ja, tänk på följande:

  • Glöm absolut inte värmeskydd. Applicera det i hela håret så skyddas alla dina hårstrån från värmens påfrestningar.
  • Dra ner temperaturen och låt stylingen ta längre tid. Många verktyg går upp i högre temperaturer än vad som är nödvändigt.

4. Undvik bomullsprodukter

Sover du på ett örngott i bomull? Då kan det vara en bidragande bov till ditt torra, frissiga hår. Bomull absorberar nämligen fukt och drar till sig den fukt du har i håret. Välj istället ett örngott i silke eller satin som låter fukten i håret bevaras. Dessa släta och glatta örngott ger ingen friktion när håret gnuggas mot kudden. Friktionen som bildas mellan håret och bommullsörngotten bidrar till slitage och mer frizz i håret. Samma sak gäller med handdukar. Att gnugga en handduk i bomull mot håret bidrar till frizz.

5. Borsta inte håret för ofta

Att borsta håret ger också friktion på håret, så se till att inte borsta för ofta. Det är självklart viktigt att borsta ut trassel, men ett allt för frekvent borstande sliter på hårstråets yttersta hölje och bidrar till frissigt hår. Att borsta håret 1 gång per dag räcker gott och väl för att få ut dina tovor samtidigt som hårets naturliga oljor fördelas jämnt.

När håret är blött är det som känsligast. Borsta därför aldrig håret när det inte har torkat. Hårstråna kan då bli kluvna och skadade, så om du brukar borsta håret när det är blött kan det vara bra att se över dina rutiner.