Så blir du av med fett hår Så blir du av med fett hår

Så blir du av med fett hår

Fett hår är den ultimata glädjedödaren när du vill ha en bra hårdag. Vi är många som tvättat håret på morgonen bara för att upptäcka att det blivit fett igen inom loppet av några timmar. Men oroa dig inte – vi kommer dela med oss av alla hemligheter för att ge tillbaka den fräscha känslan i ditt hår.

Varför blir mitt hår fett så snabbt?

Det finns faktiskt flera möjliga anledningar till att ditt hår känns fett även fast du precis tvättat det. Låt oss gå in lite i några av anledningarna som kan orsaka detta:

  • Överaktiva talgkörtlar i hårbotten. Våra hårbottnar bildar hela tiden naturliga oljor och talg för att återfukta hårbotten och skydda den från miljömässiga faktorer. Detta är i grunden en väldigt bra funktion, men när talgkörtlarna börjar överproducera så kan håret börja kännas fett.
  • Du tvättar håret för ofta – eller för sällan. Att tvätta håret för ofta kan leda till att du tar bort hårets naturliga oljor, vilket gör att talgkörtlarna överkompenserar genom att bilda mer. Om du inte tvättar håret tillräckligt ofta kan även det göra håret mer fett, då olja och smuts byggs på i hårbotten. Med andra ord gäller det att hitta rätt rutin för just ditt hår.
  • Gamla produkter som är kvar i håret. När du använder mycket produkter i håret så kan resterna byggas upp och börja tynga ner ditt hår, vilket gör att håret ser fettigt ut. Om du stylar ditt hår med diverse produkter så är det därför viktigt att du tvättar ur dessa noggrant sen.
  • Hormonförändringar. Talgproduktionen i hårbotten kan ibland påverkas av olika hormonella förändringar såsom under puberteten, mens, graviditet eller klimakteriet.

Hur gör man håret mindre flottigt?

Hur påfrestande det än må vara med fett hår så finns det faktiskt flera saker du kan göra för att förbättra din hårbottenshälsa och göra håret mindre fett. 

Här är sex av våra favorittips:

  1. Se till att tvätta håret ordentligt med ett schampo anpassat för din hårtyp. Vi brukar generellt rekommendera att man tvättar håret 2-3 gånger i veckan, men hur ofta du ska tvätta ditt hår beror också mycket på ditt unika hår. Att hitta den balans som är rätt för just ditt hår är nyckeln för att uppnå ett hälsosamt hår. Vi rekommenderar också att du använder ett djuprengörande schampo en gång i månaden, såsom vårt Purifying Cleanse Shampoo.
  2. Använd bara balsam i längderna. Balsam är gjort för att låsa in fukt i hårstråna, men om du använder det för nära hårbotten kan det tynga ner håret och ge ett oljigt intryck. Fokusera därför på längderna när du applicerar balsam, om det inte specifikt är utformat för hårbotten. Om du har väldigt fett hår så kan en bra tumregel vara att bara ha i balsam i den sista tredjedelen av håret.
  3. Exfoliera din hårbotten. Vår Scalp Brush gör det enkelt att exfoliera döda hudceller och ge din hårbotten en härlig nystart. Att massera hårbotten skapar också en avslappnande salongskänsla hemma, lindrar spända muskler och är ett perfekt sätt att stressa ner
  4. Detta tips kan ibland falla mellan stolarna, men att regelbundet rengöra din hårborste kan göra en enorm skillnad. Hårborstar plockar upp överflödig olja och produktrester från håret. När du sedan borstar ditt rena hår med samma borste så överförs olja, produkter och smuts tillbaka till ditt hår igen. Att rengöra din hårborste med flytande tvål eller schampo - beroende på vad för hårborste du har - kan vara det som fattats i din rutin för att motverka fett hår.
  5. Försök att varken borsta håret för mycket eller ta på håret med händerna. Att dra fingrarna genom håret är ofta något som görs omedvetet, men våra händer producerar också olja under dagen. När du då rör håret mycket så förs den oljan över och kan påverka hur fett ditt hår ser ut. Om du även vill undvika att dra med oljor från hårbotten ut i längderna med din hårborste, så är det en bra idé att börja borsta i topparna och sedan jobba dig uppåt.
  6. Att äta en balanserad kost med näringsrika livsmedel kan också hjälpa dig att upprätthålla en hälsosam hårbotten.

Schampo för fett hår

Maria Nila erbjuder många olika hårvårdsserier för olika hårtyper så vi har självklart två favoriter även för fett hår.

Purifying Cleanse. Vårt djuprengörande schampo Purifying Cleanse har en given plats i badrumsskåpet för den som vill rengöra håret och hårbotten på djupet. Detta schampo tar bort även de envisaste beläggningarna utan att tumma på sina lugnande ingredienser såsom aloe vera, som både lugnar och återfuktar. Genom att regelbundet ge ditt hår en djuprengöring så förhindrar du att oljorna i hårbotten byggs på. Detta schampo är en riktig återställare både för ditt hår och din hårbotten!

Pure Volume. De som har fint eller tunt hår kan ofta uppleva att deras hår blir oljigt snabbare. Om du upplever det så rekommenderar vi vårt Pure Volume schampo. Tack vare dess förmåga att återfukta utan att tynga ner håret så ger det håret mer struktur och motbalanserar fettigt hår.

Göra håret mindre fettigt utan att tvätta det

Låt oss vara ärliga – ibland kommer livet emellan och hårtvättrutinen halkar efter. Det är då vi behöver lite knep för att få håret att se mindre fett ut, även mellan tvättar.

– Torrschampo är din bästa vän när du vill få håret att se mindre fett ut utan att tvätta det. Det absorberar överflödig olja, smuts och produktrester vilket förlänger tiden mellan tvättar. Maria Nila erbjuder flera olika torrschampon så att du kan hitta ett specifikt för dina individuella behov. Cleansing Powder är ett bra alternativ när du vill få en riktigt fräsch känsla för att få håret kännas rent igen. Dry shampoo är ett klassiskt torrschampo i sprayform som ger lite stadga och volym till håret. Vill du istället ha ett torrschampo i sprayform som inte lämnar någon synlig produkt i håret så är det Invisidry Shampoo som du ska satsa på.

– Ha håret uppsatt. Låt oss vända en dålig hårdag till en fantastisk möjlighet att vara kreativa med en ny frisyr för en fräschare look. Här har du verkligen möjlighet att prova dig runt och jobba med ditt hår!

Frisyrer för att gömma fett hår

När inget annat funkar så är det dags att omfamna en frisyr som funkar extra bra med fett hår. Det är ett perfekt tillfälle för dig att använda ditt oljiga hår som en fördel och se fantastisk ut i någon av dessa tre frisyrer:

– Sleek bun/tofs. Denna trendiga uppsättning är ett givet val när ditt hår känns extra fett. Kamma håret bakåt så stramt du kan och sätt antingen upp som en tofs eller knut beroende på vad du känner för.

– Flätor. När det kommer till flätor finns det verkligen oändliga möjligheter! Fiskbensfläta och inbakade flätor är ypperliga exempel på flätor som funkar bra med fett hår.

– Använd accessoarer för att styla håret. Hårklämman har fått ett rejält uppsving senaste året, och vi förstår varför! Det är ett enkelt sätt att sätta upp håret som går att anpassa beroende på om du är ute efter en slarvigare look eller vill göra något mer klassiskt. Om hårklämman inte är din grej så finns det otaliga hårband, sjalar eller hårspännen att experimentera med.