Bästa schampot för fett hår Bästa schampot för fett hår

Bästa schampot för fett hår

Hår som har en benägenhet att lätt bli fett och oljigt kan vara en utmaning att ta hand om. Därför är det extra viktigt att hårrutinen hjälper till att skapa en bra grund så att känslan av fräscht hår och hårbotten håller sig längre. Vi har dykt ner i de bästa schampona för att motverka fett hår och några enkla knep som kan ta din hårrutin till nästa nivå.

Vilket är det bästa schampot för fett hår?

Vi är många som kämpar med fett hår eller hår som snabbt känns platt och oljigt. Därför har vi samlat våra favoritschampon som kan hjälpa dig att få håret att kännas rent längre:

För oljigt hår som kan kännas platt är det bra att prova ett volymschampo som Maria Nilas Pure Volume Shampoo. Den lätta formulan är gjord för att ge volym och lyfta håret från rötterna, vilket hjälper till att förhindra att håret blir platt och fett och behåller den nytvättade looken längre. Ett volymschampo återfuktar utan att tynga ner, vilket gör det till en perfekt del i hårrutinen för alla som inte vill kompromissa med att ta hand om håret.

Precis som din hud mår bra av att exfolieras då och då, behöver ditt hår och din hårbotten en djuprengörande återställning för att bli av med oljor och produktrester. Om ditt hår har en tendens att kännas oljigt eller fett är det ännu viktigare att komma in i den här rutinen. En gång i månaden, eller ungefär var 8:e tvätt, byter du helt enkelt ut ditt schampo mot Maria Nilas Purifying Cleanse Shampoo. Den har en mild men djuprengörande formula med AHA-syror, Aloe vera och pepparmintsextrakt som avlägsnar överflödig olja och produktrester samtidigt som det tar hand om hårbotten och håret. Kombinera med en vårdande hårinpackning för att återfukta längderna.

Ett perfekt komplement till din hårrutin för att maxa den rena känslan är en scalp brush. Om du använder en scalp brush när du tvättar håret ger det din hårbotten en extra exfoliering för att ta bort envisa produktrester och beläggningar så att du får friskare hår och hårbotten. Dessutom lindrar hårbottenmassage spända muskler och är vårt bästa knep för att skapa salongkänslan hemma!

Så får du mindre fett hår 

Förutom att hitta det perfekta schampot finns det flera tips och tricks du kan använda för att motverka fett hår. Här är några av våra favoriter för att få hår som känns fräscht och rent:

  • Tvätta håret regelbundet: du kanske har hört att det är bättre att vänta så länge som möjligt mellan tvättarna, men gå för länge bara för sakens skull leder ofta till att onödigt mycket olja samlas i hårbotten och klåda. Vår allmänna rekommendation är att tvätta håret 2-3 gånger i veckan. 
  • Undvik övertvätt: även om det är viktigt att hålla håret rent för att undvika fett hår så kan övertvätt ta bort naturliga oljor, vilket leder till att hårbotten kompenserar och producerar mer olja. Hur ofta du ska tvätta håret är en balansgång, så hitta det som fungerar för just ditt unika hår. 
  • Använd ljummet vatten: att använda för varmt vatten kan stimulera produktionen av olja så använd ljummet vatten när du tvättar håret.

Varför blir mitt hår fett så snabbt? 

Blir ditt hår oljigt direkt efter att du tvättat det, trots att du följer alla råd? Vi vet att det kan kännas som en kamp att kämpa mot sitt hår så att få lite förståelse för processen bakom det kan vara en bra strategi. Flera faktorer kan bidra till fett hår, bland annat: 

  • Genetik: vissa människor producerar naturligt mer olja än andra, vilket leder till fett hår. Gör ett bra torrschampo till din bästa vän för att trolla bort oljig hårbotten. 
  • Hormonella förändringar: puberteten, menstruation och graviditet kan påverka oljeproduktionen i hårbotten. Detta kan variera under hela livet, så låt alltid din hårtyp styra din rutin. 
  • Produktrester: Om du använder tunga stylingprodukter eller inte sköljer ur schampo och balsam ordentligt kan det leda till att produkter samlas i hårbotten, vilket gör att ditt hår ser fett ut.

Därför du får fett hår även när det är nytvättat

Vissa upplever att håret ser och ser fett och platt ut bara timmar efter att det är nytvättat. Det finns några orsaker som kan ligga bakom det: 

  • Obalans i hårbotten: en obalans i pH-värdet i hårbotten eller överaktiva oljekörtlar kan leda till överdriven oljeproduktion. 
  • Produktrester: rester från stylingprodukter eller att inte skölja tillräckligt när man tvättar håret kan bidra till oljighet.
  • Miljöfaktorer: att exponeras för föroreningar eller hög luftfuktighet kan trigga oljeproduktionen och göra ditt hår fett även om det är nytvättat.

Om du har problem med att håret känns fett direkt efter tvätt kan du faktiskt använda torrschampo i rent, torrt hår för att förhindra att oljan blir synlig och sprider sig i hela håret. Applicera produkten där du brukar få fett hår, som längs hårfästet eller i luggen, och massera in. Om du använder torrschampo i rent hår kan du välja en lättare produkt som Maria Nilas Invisidry Shampoo.  

Vill du ha ännu fler experttips för att behålla den nytvättade känslan ännu längre? Kolla in vår guide här om hur du blir av med fett hår.