Varför veganska hårprodukter? Varför veganska hårprodukter?

Varför veganska hårprodukter?

I södra Sverige ligger Maria Nilas fabrik där ett team av produktutvecklare undersöker trender och ingredienser, utvecklar produkter och optimerar rutiner för att hitta innovativa sätt att använda olika ingredienser. Vi träffade Jenny, Product Developer och Quality Control Specialist på Maria Nila, för att diskutera vegansk hårvård, vad det är, varför det är viktigt och vilka ingredienser som används för att ersätta de som kommer från djur.

Vad betyder vegansk och cruelty-free när det kommer till hårvård?

Vegansk och cruelty-free betyder att produkterna inte har testats på djur och inte innehåller några ingredienser som kommer från djur. När du använder Maria Nilas produkter kan du vara säker på att inga djur har använts eller utnyttjats i produktionsprocessen.

Varför är det viktigt att välja veganskt?

I dagens värld tror jag att vi alla kan må lite bättre när vi fattar beslut och gör saker som är bra för vår omgivning. Att välja vegansk hårvård ger oss ett bättre samvete, eftersom det är bättre för djuren. De mest intressanta och högpresterande skönhetsingredienserna är också veganska, både naturliga och syntetiska, så om du bara är ute efter resultat – se till att välja veganskt.

Men varför finns det då så många produkter med animaliska ingredienser?

Det finns inga bra skäl att använda animaliska ingredienser, men historiskt sett har det varit lättast att få tag på. För länge sedan, när vi hade ett helt annat samhälle, tror jag att man också försökte använda så mycket som möjligt av sina boskap och sina djur. Om man hade får för att få mjölk och kött använde man även ullen till kläder och fettet till exempelvis skönhetsprodukter. Idag finns det flera bra substitut som antingen är syntetiskt tillverkade eller tillverkade av naturresurser som grönsaker, frukt och växter.

Är det någon skillnad i kvaliteten mellan veganska och icke-veganska produkter?

Nej, ingredienserna har liten eller ingen inverkan på kvaliteten. Hur tillverkaren gör produkterna, och vilka kvalitetskrav de har i sina fabriker, är de viktigaste sakerna som bidrar till produktens funktion och kvalitet.

Hur kan du vara säker på att produkterna är bra?

Våra produkter har fått flera certifieringar från både PETA, Leaping Bunny och Vegan Society. Dessa organisationer gör noggranna kontroller varje år för att försäkra sig om att vi gör rätt. Fokus ligger på råvaror, ingredienser och produktionsprocessen. De dubbelkollar var de kommer ifrån och kontrollerar till och med att inga djur har bidragit till produkten på något sätt, till exempel om ett får eller djur används för att bära de råvaror som kommer att bli ingredienser i våra produkter.

Förutom välfärdsdelen, är det något annat du vill åstadkomma som produktutvecklare på Maria Nila?

Maria Nila är ett banbrytande företag som skapar vänlig skönhet och med det vill vi inspirera fler företag och människor att göra gott. Vi vill också visa vad som är möjligt inom vegansk hårvård. Som pionjärer var vi det första varumärket som lanserade en vegansk hårvaxserie 2017. Istället för bivax använder vi carnauba- och candelillavax som ger rätt konsistens. Jag tror att du måste vara modig för att skapa något nytt m och komma ur din bekvämlighetszon, och jag ser verkligen fram emot att visa vilka barriärer vi kommer att bryta i framtiden.

Ingredienser att hålla utkik efter

Keratin

Kommer från klövar och horn. Finns ofta i schampo, balsam och stylingprodukter.

I stället för keratin
  • Vete (används i Structure Repair Shampoo, Sheer Silver Shampoo och Colour Refresh)
  • Ärter (används i Cream Heat Spray)

Cera alba

Kommer från biets honungskakor. Finns vanligen i hårvax.

I stället för Cera alba
  • Carnaubavax (används i Maria Nilas hårvaxserie)
  • Candelillavax (används i Maria Nilas hårvaxserie)

Lanolin

Kommer från fårull. Finns vanligen i hårvax.

Istället för lanolin
  • Sheasmör (används i alla hårinpackningar)

Silkesprotein

Kommer från silkesmaskens kokong. Finns ofta i schampo, balsam och stylingprodukter.

I stället för silkesprotein
  • Protein från kål, morot och citron (används i Eco Therapy Revive)
  • Potatis (används i de flesta av Maria Nilas schampon)